category_news

Hippotainer op Wageningen Campus: overal voedsel verbouwen

Gepubliceerd op
11 september 2025

Jort Maarseveen en Tijmen Blok begonnen als twee WUR-studenten die vonden dat iedereen overal ter wereld toegang moest hebben tot vers en voedzaam voedsel, en eindigden met Hippotainer. Hippotainer heeft als missie om slimme verticale boerderijen te ontwerpen en te implementeren in zeecontainers, zodat mensen overal ter wereld toegang hebben tot verse groenten. “Wij maken voedselproductie overal ter wereld mogelijk, ongeacht de locatie, of het nu op de Noordpool is of in de Sahara, wij willen het mogelijk maken om verse groenten te produceren.”

Het concept van Hippotainer ontstond toen medeoprichters Jort Maarseveen en Tijmen Blok hun master aan de WUR volgden met een achtergrond in biologie, bedrijfskunde en biowetenschappen. Ze begonnen te experimenteren met containerteelt als “slechts een idee” om landbouw overal ter wereld toegankelijk te maken. Het ging allemaal heel snel, herinnert Jort zich: “Voor we het wisten, bouwden we ons eerste prototype en brachten we dat zelfs naar Oekraïne, waar we het aan een partij verkochten en enkele lokale mensen trainden in het gebruik van ons systeem.” Terwijl het passieproject van Jort en Tijmen snel groeide, moesten ze nog steeds met hun studie aan de slag.

Ze zetten hun project op pauze om hun scripties af te maken. Maar na hun afstuderen wisten ze niet precies wat hun volgende stap in het leven zou zijn: een baan zoeken, een tussenjaar nemen of verder studeren. Maar de twee konden het onbenutte potentieel van hun project niet loslaten en het leek logisch om hun idee om te zetten in een bedrijf, maar hoe? Het probleem was dat geen van beiden precies wist hoe ze een bedrijf moesten starten. Dat veranderde toen ze StartHub ontdekten, de startup-incubator van Wageningen. “Bij StartHub werken mensen die weten hoe je een bedrijf moet starten en die training, expertise en alles wat je nodig hebt aanbieden aan iedereen met een goed idee”, legt Jort uit. Na een zevendaagse bootcamp bij StartHub kwamen Jort en Tijmen met een gevalideerd businessplan en keken ze niet meer achterom. “Die bootcamp was het startpunt van ons hele avontuur”, zegt Jort, “toen is Hippotainer echt geboren”. Hippotainer biedt nu verschillende containeroplossingen. Ze zijn echter niet het meest trots op één enkel product, maar op wat ze mensen kunnen bieden: een complete oplossing waarmee overal verse groenten kunnen worden geteeld.

Waarom Wageningen Campus?

Vanaf de eerste bootcamp bij Starthub is Hippotainer altijd dicht bij Wageningen Campus gebleven, omdat ze later zijn overgestapt naar het StartLife-programma. Wageningen Campus biedt Hippotainer een ecosysteem vol connecties en kansen. Hoewel Hippotainer begon met een kantoor buiten de campus, merkten ze dat ze meerdere keren per week naar de campus kwamen om andere ondernemers te ontmoeten, woensdagborrels bij te wonen of met stagiaires te werken. “Op een gegeven moment was het gewoon logisch om dichterbij te gaan zitten”, legt Jort uit. Onlangs is Hippotainer met hun kantoor verhuisd naar Plus Ultra II en genieten ze van de sfeer van samenwerking. “Het is heel goed om van elkaar te leren, omdat iedereen in de eerste fase van het opstarten van een bedrijf met dezelfde uitdagingen te maken heeft. Het is dus fijn om een plek te hebben waar je kunt delen en leren.” Bovendien maakt de aanwezigheid op de campus het voor Hippotainer gemakkelijk om stagiaires te vinden en met hen samen te werken. Ze hebben al zeven stagiaires gehad en kijken ernaar uit om met meer stagiaires te werken.

Vooruitblik op samenwerking

Hippotainer kijkt ernaar uit om in de nabije toekomst samen te werken met Wageningen University en een van hun containersystemen direct op de campus te plaatsen, zowel als showroom voor bezoekers en studenten als R&D-hub voor testen en onderzoek. Hippotainer hoopt ook de samenwerking met WUR-onderzoekers voort te zetten. “De Plant Sciences Group doet veel onderzoek naar indoor farming, wat voor ons erg relevant is”, zegt Jort. Hippotainer leert van de onderzoeksresultaten en integreert de kennis in hun systemen, terwijl ze ook feedback geven aan de onderzoekers vanuit een praktisch perspectief. “We hebben geprobeerd een brug te slaan tussen de resultaten van het onderzoek en de praktijk, omdat niet alles wat je onderzoekt ook in de praktijk werkt”, legt Jort uit. Nu Hippotainer groeit op de Wageningen Campus, nodigt het team studenten, onderzoekers en collega-ondernemers uit om een kijkje te nemen in hun container en mee te helpen aan de toekomst van voedsel.