Activiteit
DocuScience: Gerlach
Het verdwijnen van de traditionele boerengemeenschap is de meest fundamentele maatschappelijke verandering in de 2e helft van de 20ste eeuw volgens historicus Patrick Joyce. Maar soms houden kleine, traditionele boeren, tegen alle ontwikkelingen in, stand. Een van die boeren is Gerlach. Boer Gerlach is de laatste kleine akkerbouwer onder de rook van Schiphol. Om hem heen heeft hij alles zien veranderen. Met veel toewijding zorgt hij voor zijn land, terwijl de klimaatverandering zijn oogst ontregelt.
Gerlach van Beinum is een van de laatste klassieke akkerbouwers onder de rook van Amsterdam. Ingesloten tussen oprukkende exponenten van de moderniteit – distributiecentra, snelwegen, multinationals – beweegt hij zich in zijn eigen tempo door de seizoenen. Een paar jaar lang wordt hij gevolgd op zijn akkers in Amstelveen, waar hij met hulp van zijn beste vriend Rinus aardappelen, bieten, graan en aardbeien verbouwt, die hij uit zijn schuur verkoopt. Tussen de werkzaamheden door is zijn boerenwoning een verzamelpunt voor buren en vrienden, die hun droge humor en levensvreugde met hem delen.
Ondertussen dringt de buitenwereld zich steeds brutaler op, in de vorm van op geld beluste ondernemers, de gemeente, geluidsoverlast van Schiphol, de naburige McDonald’s en een mislukte oogst door klimaatverandering. Maar Gerlach ploegt voort: met de hulp van zijn broers voert hij rechtszaken – af en toe met succes – en zaait nieuwe gewassen in.
Aliona van der Horst en Luuk Bouwman portretteren de onverstoorbare boer met dezelfde toewijding en liefde als waarmee hij zijn land bewerkt, soms dicht op de huid, soms in mooi gecomponeerde shots van de schaduw die hij op zijn geliefde akker werpt.
Aanwezig zullen zijn Jannemarie de Jonge, zij is sinds 2020 Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving en geeft vanuit die rol bewindspersonen gevraagd en ongevraagd advies over actuele maatschappelijke opgaven en omgevingskwaliteit. En Anne van Doorn, projectleider en onderzoekscoördinator bij Wageningen Environmental Research. Als landschapsecoloog kijkt ze hoe biodiversiteit in de landbouw versterkt kan worden en hoe dat zou moeten doorwerken in beleid van overheden en ketenpartijen.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Goed om te weten, de documentaire is Nederlands gesproken.
Details
De documentaire wordt vertoond in Omnia en is gratis te bezoeken. Het programma start om 19:00u, de zaal (Auditorium) is open vanaf 18:30u. Aanmelden kan via de Forms. Na het programma ben je van harte welkom om na te praten onder het genot van een gratis drankje.
Vooraf een hapje eten in restaurant Novum?
Speciaal voor DocuScience biedt restaurant Novum, in Omnia, een DocuDinner aan. Het DocuDinner start om 17:30u. Voor 17,50 euro wordt je voorzien van een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht, met frietjes en salade. Reserveren is vereist en kan via welkom@restaurantnovum.nl. Graag DocuScience vermelden in de e-mail. Voor dinergasten wordt een stoel gereserveerd in de zaal, dus heb je gegarandeerd plek bij de documentaire.
About DocuScience
DocuScience is een programma in Omnia, waar medewerkers van Wageningen Campus inzichten delen in al het werk dat op de campus gebeurt. We zullen nieuwe perspectieven verkennen aan de hand van interessante documentaires die aanzetten tot een gesprek. Iedereen die op Wageningen Campus werkt is welkom, dus neem vooral je collega’s mee!