Promotie

Verkenning van het potentieel van cyclische ionen mobiliteit massaspectrometrie voor de karakterisering van fenolische en lipide isomeren in voedsel

Promovendus ir. CR (Carlo) de Bruin
Promotor prof.dr.ir. JP (Jean-Paul) Vincken
Copromotor dr. WJC (Wouter) de Bruijn
M (Marie) Hennebelle PhD
Organisatie Wageningen University, Food Chemistry
Datum

do 4 december 2025 15:30 tot 17:00

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Voedsel bevat een grote diversiteit aan moleculen, zoals fenolen en lipiden. Bovenop deze diversiteit komt dat moleculen kunnen voorkomen als meerdere isomeren, dat zijn varianten met dezelfde molecuulformule maar met kleine verschillen in chemische structuur. Ondanks deze kleine structurele verschillen kunnen hun functionaliteit en biologische eigenschappen in voeding aanzienlijk variëren. Het is daarom essentieel om de isomeren van fenolen en lipiden van elkaar te onderscheiden. Echter, vanwege de grote structurele gelijkenis tussen isomeren is dit een grote uitdaging met conventionele analytische technieken.
In dit promotieonderzoek zijn nieuwe methodes ontwikkeld voor de analyse van fenolische en lipide isomeren met cyclische ionen mobiliteit massaspectrometrie, een gloednieuwe analytische techniek. Dit leidde tot een substantieel beter vermogen om isomeren van elkaar te onderscheiden en te identificeren in diverse voedselmatrices, waaronder groene thee, oliën en zoethoutextract.
Samenvattend is cyclische ionen mobiliteit massaspectrometrie een krachtig hulpmiddel om dieper inzicht te verkrijgen in de samenstelling van voedsel.