Langedijker Bewaarwitte (v.a. 1853)


Synoniemen: Langendijker Bewaarwitte, Deense Witte, Chou de Hollande târdif, Dauerweisz, Dithmarscher-, Fehmarnscher-, Glückstädter-, Reddelicher-, Dänischer Dauerweiszkohl


De populaire Langedijker

De Langedijker Bewaarwitte is een oud-Nederlandse witte koolras, dat voor langere tijd kan worden bewaard. Het synoniem Deense Witte verwijst naar het koolzaad dat in 1853 vanuit Denemarken op de Nederlandse markt kwam, waar ook het witte koolras Amager uit is geselecteerd. Langedijker Bewaarwitte is heel populair geweest en werd veel geteeld; in 1969 was de helft van het areaal waar witte sluitkolen stonden bezet met Langedijker Bewaarwitte. De kool kan wel 3,5 tot 4 kg wegen en heeft een omgekeerd eironde vorm. De stronk is lang en er zit veel buitenblad aan dat groengrijs van kleur is. Er zijn door de tijd verschillende selecties van Langedijker Bewaarwitte ontstaan die veel van elkaar kunnen verschillen in hun uiterlijke kenmerken en in bewaarkwaliteit.

Broekerveiling

Via de Broekerveiling, opgericht in 1887, werden onder andere witte kolen zoals de Langedijker Bewaarwitte doorverkocht. Het veilingsgebouw stond op het water, op grote palen waardoor de tuinder met hun volgeladen schepen hier doorheen konden varen; een doorvaarveiling. In het naastgelegen dorp Warmenhuizen was er nog zo’n doorvaarveiling, zoals te zien op de onderstaande afbeelding.



Langedijker Bewaarwitte in het groot

De Broeker Veiling in Broek op Langedijk is tegenwoordig nog steeds te bezoeken als museum. Mocht je de Langedijker Bewaarwitte in het groot willen zien, dan kan dat! Als icoon van Langedijk staat er voor het Broeker Veiling museum een 2,5 meter grote witte kool; de 'Deense Witte', synoniem aan Langedijker Bewaarwitte.

Teeltspecificaties

Kooltype Witte kool
Teelt Volle grond
Zaaitijd Maart
Plantafstand 60-70 cm
Oogsttijd Oktober t/m november